ING Ventures steekt €4,5 miljoen in Eigen Technologies

ING is één van de investeerders in Eigen Technologies, specialist in ‘natural language processing’ (NLP). In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden is Eigen geen Nederlands, maar een Brits bedrijf. ING investeert voornamelijk vanwege de mogelijkheden die de technologie biedt op het vlak van data-ontsluiting en data-analyse, specifiek voor de financiële sector.

In totaal harkte Eigen Technologies in een recente Series B investeringsronde zo’n €38 miljoen binnen. Daarvan komt €4,5 miljoen van ING Ventures, het fintech-investeringsvehikel van de oranje bank. De rest van het bedrag is afkomstig van zakenbank Goldman Sachs en investeringsmaatschappijen Temasek, Lakestar and Dawn Capital. ING en Eigen werken reeds samen voor het vaststellen van de Libor-referentierente en binnen de leenactiviteiten van de bank. 

Natural language processing (NLP) is één van de vele uit de IT-afkomstige termen die zich niet zomaar naar het Nederlands laten vertalen. Natuurlijke taalverwerking komt nog het meest in de buurt. Feitelijk omhelst NLP de kunst van het begrijpen van menselijke taal door computers. Dat is verre van eenvoudig, want menselijke talen lijken in de verste verte niet op de brei van code die terug te zien is in programmeertalen. Om dergelijke programma’s te maken maakt men gebruik van inzichten uit verschillende werkvelden, waaronder de computerwetenschap, kunstmatige intelligentie en de linguïstiek. Ze kunnen worden ingezet om eindeloze pagina’s met tekst snel te scannen op bepaalde woorden of desnoods groepjes woorden, om zodoende kennis op te doen over opkomende trends of kwesties die spelen. 

NLP kan dus gebruikt worden om automatisch informatie uit grote hoeveelheden ruwe data te extraheren. En data, daarover beschikt een bedrijf als ING genoeg. Naast de gebieden waarop Eigen en ING al samenwerken willen de twee bedrijven nieuwe modellen ontwikkelen voor onder meer handelsfinanciering en voor het midden- en kleinbedrijf. “In de jaren dat we nu samenwerken met ING hebben we hen leren kennen als één van de meest vooruitstrevende spelers in de markt in de toepassing van machine learning. Dat komt mede door hun geweldige innovatiecultuur. We zijn er trots op om ING zowel als investeerder als strategische partner aan boord te hebben”, aldus lovende woorden van Eigen-CEO Lewis Liu. 

March 26, 2020