AI Startup Gradyent haalt 1.9 miljoen op

Gradyent, een Zuid-Hollandse startup op gebied van artificiële intelligentie (ai), heeft een investering van 1,9 miljoen euro opgehaald. Het geld wordt besteed aan doorontwikkeling van haar software voor beheer en gebruik van warmtenetten. Capricorn Partners uit Leuven, het Finse Helen Ventures en het energie-innovatiefonds Zuid-Holland hebben besloten tot een gezamenlijke investering.

Samen met de bestaande aandeelhouder Henq zullen de investeerders Gradyent bijstaan met hun expertise en toegang tot een breed Europese netwerk. De startup heeft een cloudplatform ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie inzet om stadswarmtenetten beter en efficiënter te beheren, waardoor ze duurzamer en rendabeler functioneren. Veel stadswarmtenetten gebruiken oude beheersystemen, vaak met verouderde software. Die geven slechts beperkt inzicht in de efficiëntie van het netwerk. Dit staat innovatie en optimalisatie in de weg.

Gradyent maakt gebruik van digital twin-technologie (digitale replica’s van fysieke objecten). Dit gebeurt op basis van hydro- en thermodynamische modellering en kunstmatige intelligentie. Het ai-cloudplatform geeft ook aan hoe het netwerk te optimaliseren. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Verduurzaming

Katrin Geyskens, partner van Capricorn, noemt Gradyent een perfect voorbeeld van haar investeringsstrategie die zich richt op datagedreven bedrijven. De van chipmachinebakker ASML afkomstige directeur van Gradyent, Hervé Huisman, zegt: ‘Meer dan de helft van de wereldwijde energiebehoefte bestaat uit warmte. Bij Gradyent geloven we dat slimme optimalisatie en kunstmatige intelligentie de potentie hebben voor een enorme verduurzaming.’

Overigens begint de toepassing van ai voet aan grond te krijgen bij verbetering van de infrastructuur. Zo wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om glasvezelnetwerken slimmer uit te rollen.

June 17, 2020