Goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Het voeren van een sollicitatiegesprek wordt vaak spannend gevonden. Het is op dat ene moment waarop je jezelf van je beste kant moet laten zien. Een goed sollicitatiegesprek begint bij de voorbereiding. Hieronder volgen een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

  • LEG JE KLEREN KLAAR

Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar er is niets vervelender om op de dag zelf erachter te komen dat je nette overhemd een knoop mist of de broek die je had willen aantrekken een vlek heeft. Leg daarom de dag voor je sollicitatiegesprek de kleren klaar die je wilt aantrekken. Zorg ervoor dat alles netjes is en gestreken zodat je daar niet meer over hoeft na te denken.

NB: Dat je niet in je korte broek en slippers op gesprek gaat lijkt voor de hand liggend, toch is het aan te raden van tevoren na te gaan wat de dresscode is die wordt gehanteerd. Hierbij worden over het algemeen drie stijlen onderscheiden, casual, business casual en corporate. Even zoeken op het Internet en je krijgt een goed gevoel wat je aan kan doen om niet uit te toon te vallen

  • GA OP TIJD NAAR BED

Ook dit lijkt misschien wat overdreven, maar op het moment waarop jij jezelf van je beste kant wilt laten zien wil je niet laag in de energie zitten. Ga daarom de dag voor je sollicitatiegesprek op tijd naar bed, luister naar wat rustgevende muziek of probeer nog wat te mediteren. Een goeie nachtrust, helpt je de volgende dag op een frisse en energieke manier te presenteren.

  • EET GEEN KNOFLOOK EN ROOK GEEN SIGARET

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er bij je gesprekspartner de tranen in de ogen springen omdat je de vorige dag nog even een shoarma hebt gegeten. Ook het snel roken van een sigaret voor je sollicitatiegesprek is een afrader. Het “fris voor de dag komen” houdt dus ook in dat je geen nare geurtjes met je meedraagt.

  • KEN DE WERKGEVER

Weet waar je op gesprek gaat. Bezoek de website van het bedrijf en zoek op het Internet naar nieuwsberichten over het bedrijf. Het laat zien dat je gemotiveerd bent om voor het bedrijf te willen werken en het laat zien dat je bereid bent hier extra moeite voor te doen.

  • KEN DE FUNCTIE

De inhoud van de functie in vergelijking met jouw ervaring is waar je het over gaat hebben tijdens het sollicitatiegesprek. Lees daarom de vacaturetekst aandachtig door en vraag jezelf af hoe jij met jouw ervaring invulling kan geven aan de functie waarvoor je op gesprek bent.

  • BEREID JE VOOR OP MOGELIJKE VRAGEN

Het is fijn wanneer je een gesprek natuurlijk kan voeren, maar uit praktijk blijkt dat het soms lastig is antwoorden te reproduceren wanneer je onder spanning staat. Het is daarom raadzaam van tevoren vragen te bedenken die je kan verwachten en hier het antwoord op te bedenken.

Een goeie methode hiervoor is de STARR-methode waarbij je aan de hand van praktijkvoorbeelden je antwoord verder toelicht.

  • KEN JE GESPREKSPARTNER(S)

Er is niets raars aan om je gesprekspartner(s) voor aanvang van de afspraak even op LinkedIn op te zoeken. Het kan je zo maar een interessante binnenkomer verzorgen, wellicht dat jullie gemeenschappelijke connecties hebben, hebben jullie samen dezelfde studie gevolgd etc.

  • PLAN JE REIS VOORAF

Je wilt geen spanning ervaren door de onzekerheid eventueel te laat te komen op je sollicitatiegesprek. Eerste indruk is en blijft gewoon het belangrijkste aspect waarop je beoordeeld zult worden. Het is aan te raden om de dag voor je gesprek te kijken hoelang de reis duurt, houd hierbij rekening met eventuele files. Liever een halfuur te vroeg aankomen dan een kwartier te laat.

NB: Kom je te vroeg voor je afspraak vraag de receptie dan gewoon om je iets later aan te melden bij de gesprekspartner waarvoor je komt.

  • WEES JEZELF

Heb je alles goed voorbereid, neem dan nog even rustig diep adem voor je het gesprek ingaat. Ben je erg zenuwachtig dan mag je dit best aangeven. Probeer vooral jezelf te zijn, neem tijd voor je antwoord geeft en wees eerlijk wanneer je het antwoord op een vraag niet weet.

Bedankt de gesprekspartners voor hun tijd en ben je nog steeds positief geef dit dan aan bij je vertrek.

Succes.

May 12, 2020